023 751 00 00 info@elswoutgroep.nl

Hoe kunt u het cyberrisico beperken?

Veel van de Nederlandse werknemers werken op dit moment thuis in verband met het Coronavirus. Dit is mogelijk doordat de werknemers vanuit huis inloggen op het netwerk van de werkgever. Helaas neemt hierdoor de cybercriminaliteit ook toe. Lees hieronder hoe u het risico kunt beperken.

Voorbeeld van cybercriminaliteit

Het aantal valse e-mails en phishing e-mails over het Coronavirus neemt ook in Nederland snel toe. Een Amerikaans bedrijf wist een nep e-mail op te sporen dat leek op een managementmededeling. In de e-mail liet het management van bedrijf X weten alle kantoren te gaan sluiten vanwege de crisis. Om te kijken of het kantoor in Haarlem ook zou sluiten, moest de werknemer op een link klikken. Deze link bleek vervalst te zijn, waardoor inloggegevens van werknemers achterhaald konden worden.

Check bij het ontvangen van een e-mail altijd of de afzender voldoende betrouwbaar is. Dit kunt u doen door met uw rechtermuisknop te klikken op de afzender. U ziet in dat geval de volledige naam van de afzender staan en de domeinnaam van waaruit de afzender zijn e-mail verstuurt. De afzender is betrouwbaar als de bedrijfsnaam achter de @ staat, bijvoorbeeld @elswoutgroep.nl. Let wel op! Cybercriminelen gebruiken steeds vaker domeinnamen die net echt lijken. Blijf alert en bij twijfel: niet openen! Lees meer over cybercriminaliteit gedurende de coronacrisis.

Wachtwoorden

Het wachtwoord om thuis op het netwerk van de werkgever te komen, kan vaak eenvoudig gehackt worden. Hierdoor kunnen criminelen via de computer van de werknemer gevoelige bedrijfsinformatie stelen. Wij adviseren om een zin als wachtwoord te gebruiken in plaats van één woord met cijfers. Een zin is namelijk moeilijker te achterhalen.

Even overleggen via videobellen?

Bijna elk bedrijf overlegt in deze periode per video. Deze communicatievorm is echter niet zo veilig als iedereen denkt. Bespreek daarom alleen algemene zaken. Gevoelige informatie, zoals financiële of medische gegevens kunt u beter per telefoon delen.

Wij kunnen u natuurlijk ook helpen!

Cybercriminaliteit kan grote schade veroorzaken. Denk goed na over het risico dat u loopt gedurende de periode dat uw werknemers thuis werken. U heeft dan namelijk geen zicht waar uw werknemers op klikken en welke e-mails uw werknemers ontvangen. Vindt u het risico te groot? Wij kunnen u adviseren met betrekking tot het afsluiten van een cyberverzekering. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact op via 023 – 751 00 00 of via onze contactpagina.

George Linck

George Linck

Partner & Zakelijk schadeadviseur

George is vanaf 1989 werkzaam in de branche. Begonnen als accountmanager schade bij een verzekeraar en vanaf oktober 1998 gestart bij Vischjager AssurantieGroep (rechtsvoorganger van Elswout). In 2002 is hij George mede-eigenaar geworden van Elswout Assurantiegroep. Het leukste aan zijn functie vindt hij het contact met en adviseren van klanten. Ook het ondernemerschap en contact met andere ondernemers vindt George erg leuk. Buiten zijn werk sport hij graag en geniet hij van de sport van zijn kinderen.