023 751 00 00 info@elswoutgroep.nl

Rechtsbijstandverzekering particulier

Wat heb ik aan een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die onder bepaalde voorwaarden zorgt dat u juridische bijstand krijgt als u betrokken raakt bij een juridisch conflict. In de praktijk wordt de juridische bijstand verzorgd door juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij zelf. Af en toe worden de kosten van een externe advocaat vergoed.

Gefinancierde rechtsbijstand

Als u qua inkomen en vermogen binnen de door de overheid vastgestelde grenzen blijft, komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit houdt in dat u een advocaat slechts een beperkte eigen bijdrage hoeft te betalen. Daarnaast krijgt de advocaat een vergoeding van de Raad voor Rechtsbijstand. Een rechtsbijstandverzekering is dan niet direct nodig.

Valt u met uw inkomen (ca. 2.930 euro bruto per maand inclusief vakantietoeslag) of vermogen (20.661 euro) boven deze grenzen, dan zult u bij een juridisch conflict zelf uw jurist of advocaat moeten betalen. In die situatie kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn. Zet de voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering goed op een rijtje voordat u besluit deze verzekering aan te gaan.

Dekking rechtsbijstandverzekering

Er zijn op hoofdlijnen twee soorten rechtsbijstandverzekeringen: de motorrijtuigrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. De eerste vorm biedt alleen recht op juridische bijstand als u een juridisch conflict heeft in verband met uw deelname aan het verkeer. Als u niet alleen dekking heeft bij conflicten rondom uw auto (of motor), maar ook als u als fietser of voetganger deelneemt aan het verkeer, wordt ook wel gesproken van een verkeersrechtsbijstandverzekering.

De gezinsrechtsbijstandverzekering kent een dekking die is opgebouwd uit verschillende door u te kiezen modules. U kunt hiermee dus zelf bepalen hoe beperkt of uitgebreid de dekking van uw rechtsbijstandverzekering moet zijn. De meest voorkomende modules zijn:

Verkeer

Samen met uw gezinsleden bent u verzekerd van rechtshulp bij geschillen die voortkomen uit uw verkeersdeelname. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het verhalen van de schade aan uw auto na een aanrijding. Het verhalen van letselschade door een aanrijding. Ook als uw rijbewijs wordt ingevorderd kunt u een beroep op deze module doen, behalve als u gereden heeft onder invloed van drugs of alcohol.

Consument & wonen

Deze module biedt dekking bij (online) aankopen die u als consument gedaan heeft. Ook problemen met uw energie-, telefoon,- of internetleverancier zijn gedekt. Geschillen over (de aankoop van) uw woning, problemen met uw buren en eventuele letselschadekwesties vallen ook binnen de dekking. Houd er wel rekening mee dat een echtscheiding meestal in de polisvoorwaarden is uitgesloten.

Inkomen

Problemen rondom uw arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld ontslag), pensioen en sociale verzekeringsuitkering worden gedekt in het kader van deze module. Let op: als u werkt als ZZP-er of als ondernemer moet u meestal een aparte verzekering afsluiten.

Fiscaal & vermogen

Bij deze module moet u denken aan geschillen over de aan- of verkoop van effecten, problemen rondom uw belastingaangifte en eventuele geschillen over een vakantiewoning.

Wachttermijn

De meeste verzekeraars hanteren een wachttermijn van drie maanden vanaf het afsluiten van de polis. Dit betekent dat de rechtsbijstandverzekering geen dekking biedt voor reeds lopende conflicten.

Wij bieden u graag een passende oplossing. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op.

Elswout Zorgeloospakket Particulieren

Uw verzekeringen voordeliger in één pakket!

Een verzekering afsluiten is niet moeilijk. Het overzicht houden vraagt wel enige aandacht. Daarom hebben wij een pakket ontwikkeld waarin u al uw verzekeringen kunt onderbrengen: het Elswout Zorgeloospakket Particulieren. Een aantal voordelen op een rij:

  • Aantrekkelijke korting oplopend tot 12%
  • Geen premietoeslag bij maandbetaling
  • Snelle en soepele schadevergoeding
  • Eén aanspreekpunt: de Elswout AssurantieGroep

Des te meer rubieken u opneemt in uw Elswout Zorgeloospakket Particulieren, des te hoger uw korting.

Als particulier…

wilt u zelf ook de rust dat het allemaal goed geregeld is.Het liefst regelt u dit op één plek zodat u maar één aanspreekpunt heeft voor alles waar u zich geen zorgen over wilt maken:

Het Elswout Zorgeloospakket

Misschien nog andere vragen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag.