023 751 00 00 info@elswoutgroep.nl

Waar moet u aan denken?

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gaan dit jaar weer in Europa op wintersport. Veel reizigers maken gebruik van hun eigen auto om op de plaats van bestemming aan te komen. Om de reis veilig te laten verlopen, is het belangrijk om uw auto te laten checken of deze wintersport-proof is. Gaat u de aankomende week of dit wintersportseizoen nog naar de sneeuw? Check dan hieronder onze tips om schade te voorkomen.

Maak uw auto klaar voor uw wintersport

Check hieronder onze tips om uw auto wintersport-proof te maken en schade aan uw auto te voorkomen tijdens uw wintersportvakantie.

Check 1 Winterbanden met een goede bandenspanning

Met winterbanden heeft u veel meer grip op de weg wanneer er sneeuw en ijs ligt. Ook op droge wegen zijn winterbanden veiliger bij lage temperaturen. Als u op wintersport gaat, is het daarom veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht! Bekijk hier de regels per land.

Check 2: Koelvloeistof (antivries) koelt de motor en voert de warmte af

Het is van belang dat er voldoende koelvloeistof (of antivries) in uw auto aanwezig is. Dit zorgt voor het afkoelen van de motor en het afvoeren van de warmte via de radiator. Met een antivriesmeter kunt u controleren of de koelvloeistof nog voldoende beschermt tegen vorst. Dit is erg belangrijk, want bevroren koelvloeistof werkt niet. Hierdoor kan er tijdens het rijden grote schade aan de motor ontstaan. Controleer de koelvloeistof wanneer de motor volledig is afgekoeld en niet loopt. Op het reservoir is af te lezen of het koelvloeistofniveau nog voldoende is. Onvoldoende koelvloeistof kunt u zelf aanvullen.

Check 3: Winter ruitenwisservloeistof bij lage temperaturen

Voor de winter bestaat er speciale ruitenwisservloeistof. Deze vloeistof kan vaak tegen temperaturen tot -20 graden Celsius. Bij het rijden op snelwegen kan door de rijwind de temperatuur dalen, waardoor wij aanraden om winter ruitenwisservloeistof te gebruiken. Haal wel eerst de zomervloeistof uit het reservoir voordat u de winter ruitenwisservloeistof erin doet. Let er goed op dat er voldoende vloeistof in het reservoir zit voordat u begint aan uw reis. Bij extreme kou kan het alsnog voorkomen dat de ruitenwisservloeistof bevriest. Probeer in dit geval het gebruik van de ruitenwissers te beperken. Als de sproeikopjes zijn bevroren, probeer deze dan voorzichtig met een naald door te prikken. Denk er dus aan om een naald mee te nemen.

Check 4: Ruitenwissers voor goed zicht

Door opspattend water met pekel is het mogelijk dat uw voorruit vies wordt waardoor uw zicht wordt beperkt. Bij koude temperaturen neemt de werking van oudere ruitenwissers af. Zorg dat u uw ruitenwissers goed checkt voordat u op reis gaat. Indien noodzakelijk vervang de ruitenwissers. Om te voorkomen dat de ruitenwissers bij vorst, ijzel en sneeuwval vastvriezen aan uw voorruit, kunt u het beste de ruitenwissers omhoog zetten tijdens de nacht of wanneer u de auto langdurig parkeert.

Check 5: Verlichting voor uw veiligheid

Bij koud weer kunnen oude autolampen kapot gaan. Wij adviseren om de werking van uw groot licht, dimlicht, knipperlicht, remlichten en mistlampen te checken voordat u op reis gaat. Als de verlichting van één van de lampen kapot is, vervang dan alle lampen. U kunt er namelijk vanuit gaan dat binnenkort ook de andere lampen vervangen zullen moeten worden. Zorg als laatste voor een complete set reservelampen in uw auto.

 

Denk aan uw reisverzekering voordat u op wintersport gaat

Natuurlijk moet u ook denken aan uw reisverzekering. Als u geen doorlopende reisverzekering heeft, is het belangrijk dat u op tijd een kortlopende reisverzekering afsluit. Deze verzekering voorkomt dat u tegen onvoorziene kosten aanloopt tijdens uw reis. Als u wel een doorlopende reisverzekering heeft, check dan even wat het verzekeringsgebied van uw verzekering is en of wintersport wel is meeverzekerd. Natuurlijk kunt u telefonisch (023 751 00 00) of hier contact met ons opnemen. Wij wensen u alvast een fijne en zorgeloze vakantie toe!

Ronald Verkerk

Ronald Verkerk

Senior Acceptant schadeverzekeringen

Ronald is in dienst bij Elswout sinds 1 januari 2014 en al vanaf september 1980 werkzaam in de verzekeringsbranche. Het leukste aan de functie is voor hem de veelzijdigheid en de mogelijkheid om mee te denken met de klant om tot het best mogelijke advies te komen of het beste product voor zijn situatie te vinden. Ondernemers en particulieren kiezen volgens Ronald voor Elswout vanwege enerzijds de deskundigheid en anderzijds de snelheid waarmee de klanten bediend worden. Naast zijn werk is Ronald actief en passief sporter.