023 751 00 00 info@elswoutgroep.nl

Waarom een UBO-verklaring door verzekeraars gevraagd wordt

Vanwege de onstabiele situatie in bepaalde landen worden steeds vaker vanuit de Europese Unie en Verenigde Naties handelsbeperkende maatregelen opgelegd. Hiermee wordt het zaken doen met personen, bedrijven en overheden uit deze landen beperkt of verboden. Alle Europese verzekeraars zijn daarom verplicht om al hun zakenrelaties te screenen op basis van de sanctieregelgeving.

Waarom extra aandacht voor de sanctieregelgeving?

Hoewel het UBO-register in Nederland nog niet van kracht is wordt er door de Europese verzekeraars toch alvast naar  UBO-verklaringen gevraagd. Dit doen zij omdat zij geen verzekeringsdekking mogen bieden die in strijd is met geldende wet- en regelgeving. In het kader van de sanctieregelgeving ter bestrijding van terrorisme dient uw verzekeraar daarom te checken of uw bedrijf, diens bestuurders, gevolmachtigden en diens uiteindelijke belanghebbenden (UBO) voorkomen op de sanctielijsten van Nederland en/of de EU. Mocht blijken dat één van de bovengenoemde personen op de Sanctielijst vermeld staat, dan mag uw verzekeraar geen uitkeringen verrichten en zal dit reden zijn een polis niet af te sluiten dan wel te beëindigen.

Wat is eigenlijk een Ultimate Beneficial Owner (UBO)?

Vorig jaar berichtte wij al over de invoering van het UBO-register. Kortgezegd is de ‘UBO’ altijd een natuurlijk persoon. Om UBO’s te identificeren kijken verzekeraars naar mensen die een direct of indirect belang van 25% of meer hebben in een organisatie of het vermogen van deze organisatie. Bedrijven doen er verstandig aan om zelf UBO-verklaringen op te stellen die afgegeven kunnen worden wanneer er om gevraagd wordt.

UBO register in Nederland nog niet operationeel

Medio 2018 zou volgens de voormalige staatssecretaris van Financiën het UBO-register ook  in Nederland operationeel moeten zijn. In dit register dienen rechtspersonen zelf informatie over hun UBO bij te houden. Het UBO-register moet helpen voorkomen dat het financiële stelsel wordt gebruikt voor het witwassen van geld of voor terrorismefinanciering. Er is tot op heden nog geen wetsvoorstel ingediend.

Tot dat moment doen bedrijven er verstandig aan om als bedrijf UBO-verklaringen op te stellen die afgegeven kunnen worden wanneer er om gevraagd wordt. Mocht het register worden ingevoerd dan is de meeste voorbereiding al gedaan.

George Linck

George Linck

Partner & zakelijk schadeadviseur

George is vanaf 1989 werkzaam in de branche. Begonnen als accountmanager schade bij een verzekeraar en vanaf oktober 1998 gestart bij Vischjager AssurantieGroep (rechtsvoorganger van Elswout). In 2002 is hij George mede-eigenaar geworden van Elswout Assurantiegroep. Het leukste aan zijn functie vindt hij het contact met en adviseren van klanten. Ook het ondernemerschap en contact met andere ondernemers vindt George erg leuk. Buiten mijn werk geniet hij van zelf sporten en de sport van mijn kinderen.

Neem contact met mij op